Въпреки че най-важният фактор за развиване на мускулна сила е тренировката с

...
Въпреки че най-важният фактор за развиване на мускулна сила е тренировката с
Коментари Харесай

От какво зависи физическата сила?

Въпреки че най-важният фактор за насърчаване на мускулна сила е тренировката с тежести, през днешния ден ще прегледаме какво друго въздейства за това. По този метод ще забележим какво можем да променим в нашия режим, с цел да станем по-силни.

Всеки знае, че колкото по-голям е размерът на мускулите, толкоз повече е силата. От друга страна пък би трябвало да работим върху силата, с цел да увеличим размера на мускулите. Получава се един кръговрат.

Храненето върви ръка за ръка с размера на мускулите - колкото и да упражняваме, в случай че не даваме на мускула нужните хранителни субстанции (протеини, въглехидрати, витамини и минерали), той няма да пораства и затова няма да увеличим нашата мощ.

Но всичко не е толкоз просто. Можем да намерим двама души с еднакъв размер (откъм мускулна маса) и все пак единият да има или да развие повече мощ от другия. Как е допустимо това? Нервната система е тази, която управлява мускулната система и разграничава коя част от мускула се задейства и по какъв начин. И по този начин стигаме до идващите фактори:

Двигателни единици

Двигателната единица се състои от двигателен неврон и набор от мускулни нишки, които инервират. Ключът е, че единият вид двигателна единица (бързият) има по-голям брой нишки от другият (бавният), затова при всяка контракция той ще може да развияе повече мощ. Колкото по-голям е процентът на бързите двигателни единици, толкоз повече мощ можем да имаме. Видът двигателни единици, които имаме, се дефинира от генетиката.

Когато мускулът се редуцира, не са в деяние всички двигателни единици, които го построяват, само че с тренировки можем да ги накараме да се задействат от ден на ден и повече и свиването да е по-мощно. 

Мускулна дължина

Мускулите неподвижен имат прочут мускулен тонус. Ако ги разтегнем, ще натрупаме еластична сила, която по-късно може да се употребява наново в свиването. Но това не е безпределно, има точка, в която в случай че продължим да разтягаме мускула, тогава свиването няма да е дейно.

Тази точка е 20% мускулно разтягане по отношение на положението неподвижен.

Ставите

Мускулите движат скелета чрез костни лостове, тъй че да знаем по какъв начин работят ставите и под какви ъгли можем да изпълняваме упражненията е значимо за насърчаване на мускулната мощ.

Практически образец е упражнението за прегъване на бицепс. По-голямото или по-малкото разгръщане на лакътя променя ъгъла на използване на силата. В това упражнение се смята, че оптималният ъгъл е 100 градуса - при него силата, излъчена към костта, е оптималната.

Скорост на придвижването

Не е същото да подвигаме товар с оптималната скорост и да не бързаме. Колкото по-бързо желаеме да създадем придвижване, толкоз по-малко оптимално натоварване можем да вдигнем. От друга страна, когато стигнем до отвод, придвижването се прави постепенно, тъй като прилагаме максимална мощ.

Когато правим серия от извършения с много огромно натоварване, ние сме склонни да вършим придвижването постепенно и по този метод използването на мощ ще бъде оптимално. Ако се опитаме да създадем това придвижване прекомерно бързо, евентуално няма да можем или ще се нараним.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР